Новини

Физици от цялата страна се събраха в Плевен

„Физиката е една хармонична наука, която дава представа за света и възможност на хората да се реализират във всяка една област. Ако президентите познаваха физиката, щяха по-добре да ръководят своите държави. Това показва – Физика за президенти“, обяснява  Екатерина Илиева, председател на Съюза на физиците , клон Плевен. Специалисти от цялата страна се събраха днес в нашия град за участие в 46-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика.

Темата на това издание бе посветена на „Европейските измерения на българското образование по физика“. Разнообразни са събитията, които ще се проведат в рамките на тридневната конференция. В програмата са включени около  70 пленарни доклада, както и такива в областта на средното и висшето образование. Отредено е място на 30 представяния в Младежката секция, предвидени са  постерна сесия, демонстрация на експерименти и наука на сцената. Целта е да се направи един преглед на образованието по физика и да се разгледат проблемите на преподаването. Ако един ученик се интересува, той ще научи физиката, категоричен е  академик Александър Петров, председател на Съюза на физиците в България, който ще представи доклад посветен на 120 годишнината от създаването на Българското физическо-математическо дружество, предвестник на сегашния съюз.

Националният организационен комитет отбеляза, че Плевен е отличен домакин и затова е избран за трети път да посрещне физиците от цялата страна. Официалното откриване се проведе в зала“Катя Попова“.

Събитието беше уважено от зам.-кмета Стефан Милев. зам.-областния управител Татяна Божинова, началника на РУО – Плевен Албена Тотева, началника на отдел „Образование” Йонита Иванова и други гости.

Организатори на проявата са Съюз на физиците в България и  Министерство на образованието със съдействието на РУО – Плевен, Община Плевен и фондация „Еврика”.

Валя Козовска