Новини

Плевен чества 145 години от своето освобождение

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“ Плевен чества днес 10 декември – Денят на своето Освобождение и признателността на гражданите към паметта на хилядите знайни и незнайни воини, загинали в славната Плевенска епопея през далечната 1877 година.

Началото на тържествения ритуал бе дадено с посрещане на официалните лица и панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове. На площада бяха представители на държавната и местна власт – народни представители, областният управител, председателят на Общинския съвет и общински съветници, кметът Георг Спартански и екипът му, представители на институции, политически партии, военнослужещи от Плевенския гарнизон, десетки признателни плевенчани и гости на града, ученици.

За историческите събития отпреди 145 години и славната Плевенска епопея говори в словото си кметът Георг Спартански, който подчерта, че Плевенската епопея е решила изхода на Руско-турската освободителна за България война. „Две са величавите битки в хода на войната – Плевенската и Шипченската. Без Плевен, нямаше да е възможна победата при Шипка, а без Шипка нямаше да бъде възможна победата край Плевен… Днес е ден за поклон, за памет, за признателност към всички тези, които без задни мисли, без корист, отдадоха своя живот за освобождението на българския народ. Нека да ги почитаме, нека да не делим техните кости, нека да се съобразим с тяхната обща мисия в името на свободна България“, заяви кметът.

В знак на признателност пред паметта на героите, дали живота си за свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред параклис – мавзолей „Св. Георги Победоносец“. Запазена бе и минута мълчание.

Програмата на Община Плевен за отбелязване на 145 години от Освобождението на Плевен продължи с празничен концерт в ДКТ „Иван Радоев“ с участието на Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“.