Новини

Доц. д-р Иван Малкодански е избран за председател на Общински съвет – Плевен

Доц. д-рИван Малкодански е  новият председател на Общински съвет – Плевен за мандат 2023 – 2027 г. Процедурата по избора бе първа точка в свиканото днес заседание на Общинския съвет. Съветниците започнаха сесията с минута мълчание в памет на треньорката и президент на волейболен клуб „Олимпиец“ Стефка Великова и играчите на отбора Симеон Симеонов и Калоян Минков, които загубиха живота си при автомобилна катастрофа на пътя Плевен – Ловеч на 11 ноември.

Заседанието на Общинския съвет започна под председателството на доайена сред съветниците Димо Дешев и първа точка в дневния ред: Полагане на клетва от общинския съветник Генадий Гешев, който отсъства на първата тържествена сесия.

Втора точка бе провеждане на процедура по избор на Председател на ОбС – Плевен. Постъпилите предложения от залата бяха две: за доц. д-р Иван Малкодански /ПП ГЕРБ/ и за Генадий Гешев /МК „Българска нова демокрация (СДС)“/. Изборът бе таен с интегрална бюлетина и в него своя вот дадоха 38 общински съветници, присъстващи на сесията. След преброяване на гласовете от избраната по процедурата времена комисия, бяха обявени и резултатите от гласуването:

  • За кандидатурата на доц. д-р Иван Малкодански – 28 гласа;
  • За кандидатурата на Генадий Гешев – 3 гласа;
  • Недействителни бюлетини – 7 бр.

„Много работа ни очаква. На първо време ще работим по най-неотложните проблеми“, заяви след избора си доц. Малкодански и подчерта, че с личен диалог ще се стреми да постигне баланс и компромис в Общинския съвет.

На днешното заседание бе избран състав и на временна комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Плевен, мандат 2023 – 2027 г. В комисията влизат 13 общински съветници от представените в ОбС политически формации. Председател на комисията е Емил Пеев. В срок до 21 ноември комисията трябва да представи проекта за новия правилник в деловодството на местния парламент.