Новини

Започна Международният пленер по живопис „Плевен 2023“

За втори път Плевен е домакин на Международен пленер по живопис. Той беше официално открит в ХГ „Илия Бешков“ от кмета  Георг Спартански. „Желая на всички вас ползотворна работа и да ни зарадвате с картините си на закриването на този форум“, каза в краткото си приветствие кметът.

Пленерът ще се проведе от днес до 7 септември. Организатори са Община Плевен и Художествената галерия „Илия Бешков”, която е домакин на събитието.

В него участват десет художници: Димитър Димитров, Павлин Ковачев, Николай Неделчев и Румяна Симеонова от СБХ – Плевен, Иван Обретенов от Варна, Ивелина  Иванова от Шумен, Петър Тепсизов от Ямбол и Радослав Нейчев от Оряхово. Съгласно регламента, в него участват и двама художници от побратимени с Плевен чуждестранни градове – това са Мартин Якимовски от Битоля, Република Северна Македония, а Елизабета Волку от Браила, Румъния все още не е пристигнала в града ни.

Участниците ще рисуват по две картини, за едната от които ще получат хонорар, а втората ще дарят. Всички платна ще станат притежание на фонда на плевенската галерия.

Събитието ще завърши с откриването на обща изложба на участниците, която ще бъде открита на 7 септември от 17.30 часа в залите на ХГ „Илия Бешков“.