Новини

„Памет за войната. 140 години от Руско-турската освободителна война 1877 – 1978 г.”

Така организаторите  – Фондация „Център за опазване и социализация на културното наследство” и Руското военноисторическо общество са нарекли изложбата, която беше открита на 10 декември във фоайето на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Нейното представяне в Плевен се осъществи под егидата на посланика на Руската федерация в България Н.пр. Анатолий Макаров.

В словото си пред присъстващите на откриването Емилия Зорнишка – директор на Регионалния военноисторически музей – Плевен каза, че изложбата цели да покаже 14 национално значими паметници, които се намират там, където са се водили кръвопролитни боеве за освобождаването на България – Стара Загора, Плевен, Русе, връх Шипка. Мартин Митев – председател на плевенския Общински съвет се обърна с думите към присъстващите, че плевенчани винаги ще пазят паметта на загиналите за освобождението на града и тя ще се предава от поколение на поколение.

Пламена Заячка – председател на Фондация „Център за опазване и социализация на културното наследство” уточни, че такива изложби имат голям ефект, тъй като те не само показват паметниците, свързани с освобождението ни, но пред тях застават малки и големи, четат надписите, разбират с какви събития те са свързани и какво е значението им за историята ни. Към такива изложби интересът е голям.

Николай Стоев