Новини

Фотоизложба в Панорамата  показва красотата на българката  

Още от началото програмата за празника на Плевен достави истинско удовлетворение на любителите на историята и на фотографията. Във фоайето на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” беше открита фотоизложбата на Радослав Първанов „Аз съм Българка!“.

И кметът на Община Плевен Георг Спартански, и председателят на Общинския съвет Мартин Митев изразиха удовлетворението си от това, че авторът на изложбата е посветил част от екпозицията на знакови за града ни места.

 

А една от красивите плевенски българки е подарила усмивката си на посетителите на фона на храма – мавзолей „Св.Георги Победоносец” . „Фотоизложбата  се организира във връзка с Празника на Плевен 15 май и Европейската инициатива „Нощ в музея” 2019” – каза при откриването  Емилия Зорнишка – директор на Регионалния военноисторически музей – Плевен. Изложбата ще остане в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ един месец.

Снимките, представени в изложбата „Аз съм Българка!“, заснети пред историческите символи на Плевен и знакови обекти в града, са втора част на авторския проект, заснета през 2018 г., която доразвива общата концепция на проекта. Родолюбивата идея завладява младия автор още в края на 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинния Пловдив. „Целта на „Аз съм Българка!“ е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на Родината ни. Авторът специално изписва Българка с главно „Б”. Тезата на автора на изложбата е, че „Фолклорните модели са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор.

Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности, те са млади и горди българки с мисия” – каза Радослав Първанов и добави, че предстои трети и четвърти етап от проекта, в които той ще добави още българки от различни региони в страната, където не е успял да иде.

Председателят на Общинския съвет благодари на автора на изложбата за уникалната идея да покаже българката на фона на различни исторически места в страната и връчи букет на плевенчанката Росица Денчева, която е лице на града ни на един от фотосите. Оказа се, че тя е преподавател в едно от плевенските училища и с желание ни даде автограф.

Николай Стоев