Новини

Плевенските галерии участват в „Нощ на музеите“

На 11 май ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ и ХГ „Илия Бешков“    се включват активно в европейската инициатива.

ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ ще отвори врати от 18 часа  до 22 часа. За събитието специални гости ще бъдат малките певци от хор „Звъника“ при Центъра за работа с деца с диригент Ваня Делийска.

Колекцията на академик Светлин Русев  е открита през 1984 г. Големият художник дарява на родния си град 322 платна и скулптори и 82 графични произведения. Сред тях – български възрожденски щампи, съвременни български майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от последните три века като Дьолакроа, Гойя, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега и Реноар.

 

В ХГ „Илия Бешков“ всички експозиционни зали са подредени за плевенчани и гости на града. Общо 6 плевенски, национални и чуждестранни изложби ще бъдат показани в „Нощта на музеите и галериите“. За първи път ще бъде открита постоянна експозиция на  икони от фонда на галерията. Плевенските художници се представят в традиционния „Пролетния салон“. Ще бъдат показани и „Златните страници на българската илюстрация – Илия Бешков и учениците му“. За настроението на посетителите ще има музикални изпълнения и гостуващи акробати на кокили.

В Арт център-Плевен от 19 часа ще може да се види юбилейната изложба на плевенския художник Стилиян Атанасов. Час по-късно ще отвори врати и Арт център 3 Творителница О’Писменехъ! Печатницата на Гутенберг и експозиция от бронзови пластики „Инициали“ на  великотърновката Бистра Тютюнкова очакват почитатели.

    

Европейската инициатива „Нощ на музеите и галериите“  се организира за пръв път през 2005 г. от френското Министерство на културата и много бързо се превръща в международен културен форум. С тази инциатива се дава възможност на по-широка адитория да се докосне до експонатите и творбите в музеите и галериите, както и до техните послания.

Валя Козовска