Новини

Национално движевие „Русофили“ излиза с декларация в подкрепа на Русия

Две много важни вести бяха тиражирани на Националното съвещание на Движение „Русофили” в комплекс „Камчия”. По време на тревожнтите събития в Сирия и започналите въздушни удари срещу обекти на сирийска територия, призивите на Русия към западните държани и САЩ за въздържаност и неизползване на военна сила, в тихия и красив санитарно-оздравителен комплекс „Камчия” бяха огласени две визити, които може би ще донесат обрат в руско-българските взаимоотношения. Оценявайки действията и поведението на българското правителство след случая „Скрипал” и ситуацията, в която не бяха отзовани дипломати от България, руската страна реагира адекватно и покани на среща с Владимир Путин държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Това обяви в събота от трибуната на форума на Национално движение „Русофили” лидерът Николай Малинов, като добави, че руският президент Владимир Путин ще посети скоро България. За хората от организацията тези две визити и посещение са особено важни за  засилване на взаимоотношенията между двете страни. А Националната конференция на русофилите в СОК „Камчия” излезе с още един важен документ – всички се обединиха около решението през следващата седмица движението да разпространи декларация, в която категорично да се обяви срещу санкциите, наложени на Русия. На конференцията беше направен отчет на дейността на движение и в словото си лидерът Николай Малинов подчерта, че едно от основните направления до края на 2018 година ще бъде установяването на по-задълбочени контакти между руската  и българската страна. И през тази година ще се проведат традиционните конкурси за руска песен, поезия и танци, както и  събора на язовир „Копринка”.

Има заложени инициативи за възстановяване на паметници, свързани с Руско-турската война, а гласовете на областните ръководства на Национално движение „Русофили” бяха свързани с проблеми, на които ръководството даде точни и ясни отговори. Плевенското присъствие на форума също беше осезаемо. Председателят на областното ръководство Пламен Александров обсъди с изпълнителното бюро  отбелязването на 200 – годишнината от рождението на генерал Едуард Тотлебен, един от героите на Плевенската епопея през 1877 година.

По думите на Пламен Александров в 10 от общините на Плевенска област има вече сформиране ръководства на движението и плевенската членска маса е 4500 души. Предстои организирането на етапа от конкурса „Пусть всегда будет солнце”, който през този месец ще се проведе на 21.

Национално движение „Русофили” изглежда съвсем различно след поемането на председателството от Николай Малинов – сподели в интервю за радио „Плевен”  професор Станислав Станилов – заместник – председател на изпълнителното бюро. По думите му то се е идентифицирало в обществото като една надпартийна организация, която се занимава преди всичко с културно-просветна  дейност. В нея членуват близо 35 хиляди души от цялата страна, обединени от идеята за поддържане и разширяване на взаимните връзки с Русия и повишаване на интереса към руския език.

Николай Стоев