Новини

ХГ „Илия Бешков“ даде старт на нов проект съфинансиран от Министерството на културата

„Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“ се нарича мобилната изложба, която ще бъде открита днес в Ловеч. Експозицията съдържа  91 творби на значими и обичани графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на 20-ти век. Проектът е разработен от  екипа на плевенската галерия и е одобрен  за съфинансиране  на културни прояви и дейности, свързани с българското председателството  на Съвета на ЕС,  от Министерството на културата през  2017 година. Насловът на изложба е „Златните страници на българската илюстрация – Илия Бешков и учениците му“. Мобилната колекцията ще бъде показана в 6 художествени галерии в страната, като първата е в Ловеч. Творбите ще бъдат подредени в залите на комплекс „Вароша“ и ще гостуват до края на месец февруари. След това предстои да бъде показана в Русе, Велико Търново, Севлиево, Враца и Габрово. На практика с тази изложба стартира реализацията на нашата идея, каза за радио „Плевен“  Антония Караиванова, главен уредник в ХГ „Илия Бешков“.

„Илюстрацията е визуалния посредник между книгата и читателя.Това посредничество е взаимодействие и допълване между изобразителното изкуство и литературата. То е общуване и диалог между художника и писателя по страниците на изданията.Така художникът илюстриращ различни литературни произведения, тясно свързва творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово“, обяснява Караиванова.

Колекцията от плевенския фонд  включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, композиционни решения и художествена проблематика с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до  обособяването й в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство. Първото поколение български художници, работили като илюстратори, дават добра основа на следовниците си – Борис Ангелушев и патрона на плевенската галерия Илия Бешков, извеждат българската илюстрация като автономно изкуство и със собствен профил на обучение в Художествената академия в София.

Това е и идеята на плевенския екип да покажат българската илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“. Естествено, че тази мобилна изложба ще бъде показана и на плевенчани, уточнява главният уредник Антония Караиванова.

Валя Козовска