Новини

Нова загуба за баскетболния “Спартак”

Въпреки, че записа пореден неуспех в първенството на Националната баскетболна лига, плевенският „Спартак” показа много амбициозна и напориста игра, с динамично преливане на добри и слаби моменти. Още в самото начало на срещата в събота, 6 януари, в зала „Балканстрой” домакините подтвърдиха мнението, че на плевенска земя дори и най-добрите трудно стигат до победата и амбицията на спартаковци за успех се удвоява и утроява. Така стана и в тази среща! Още в началото „Спартак” поведе, макар и минимално и с увеличаване на игровите минути резултатът са движеше в тяхна полза. Така първите десет минути завършиха с минимална преднина – 30:29. Активът на гостите рязко нарастна през вторите десет минути, в които ръстовото превъзходство и до голяма степен – пропуските на плевенските баскетболисти доведоха до изразителното 16:34 точки. Така на почивката двата тима се оттеглиха при резултат  46:63. Втората част на двубоя не се различаваше от първата, баскетболът беше динамичен, а домакините стреляха от зоната за три точки при всяка открила се възможност. Такава беше реално и тактиката им, тъй като ръстовото превъзходство на гостите беше осезателно. Кулминацията на мача дойде 5 минути преди последния съдийски сигнал, когато „Спартак” затегна защитата и с напористи атаки на Николай Маринов и капитана Герасим Николов успяха да се доближат до гостите. Отново два, три пропуска под коша на „Рилски спортист” ги отдалечиха от сензацията – да преборят, макар и с точка – две първите в класирането. Това сподели пред медиите след мача треньорът на „Спартак” Александър Дяковски, а старши треньорът на гостите Людмил Хаджисотиров не спести похвалите за сърцатата игра на домакините и им пожела успех в първенството. Статистиката след срещата показа, че петима баскетболисти на „Рилски спортист” са завършили с двуцифрен актив. 28 точки и 10 борби записа Еван Равенел, а по 16 и 7 борби добавиха Мартин Маринов и Травис Тейлър. За „Спартак”  31 точки отбеляза Николай Маринов, 18 добави Герасим Николов, а с 16 и 8 асистенции помогна за почетния резултат Милен Дудев. Освен това домакините записаха много добра реализация от зоната за три точки – общо 13 за целия мач/ осем отбеляза противникът им/. След тази среща „Спартак” остава на последното място в класирането и няма записана нито една победа. „Рилски спортист” оглавяват подреждането в Националната баскетболна лига. Следващата среща на „Спартак” е на 13 януари, от 19 ч. Плевенчани ще гостуват на „Балкан” в „Арена Ботевград”.

Ето и стартовите петици на двата тима:

„Спартак”/Плевен/ – 6- Уладзимир Крисевич, 8 – Герасим Николов, 12 – Константин Коев, 30 – Милен Дудев, 33 – Николай Маринов

Рилски спортист”/Самоков/ – 4 – Травис Тейлър, 7 – Дерек Райт, 14 – Йордан Бозов, 20 – Димитър Маринчешки, 24 – Мартин Маринов.

                                                                                                                                            Николай Стоев