Новини

Деца и техните родители чистиха днес площад „Стефан Стамболов”

От 1 март започна подготовката за дефилето на най-дългото знаме в страната, ушито от плевенски деца. Днес след обяд доброволци се включиха в почистването на снега в района на църквата „Свети Николай“ и ДКТ „Иван Радоев“. Ученици от клуб „Възрожденци“ от СУ „Пейо Яворов“  и  НУ „Христо Ботев“, хванаха лопати и  показаха, че заедно с учители и родители могат да се справят с нелеката задача за премахването на снега от площад „Стефан Стамболов”. По време на трудовата изява децата получиха знаменца и мартенички.

А почистеното място до храма е определено за началото на манифестацията на 3-ти март. Всички участници ще се съберат сутринта в 10 часа и ще дефилират с българския трикольор до площад „Възражадне“, където ще се включат в общоградското тържество.  Дефилето ще продължи след обяд  пред „Панорама Плевенска епопея 1877 г.“ и ще бъде предадено за съхранение. Всяка година в пришиването на трикольора ще могат да се присъединят повече деца и най-дългото знаме на България да бъде изнасяно за националния празник на 3 март.

Идеята е на плевенчанката Миглена Цанова, военнослужеща в  Българската армия, майка на две деца.

В навечерието на 3 март, най-дългото знаме,  ушито в страната, бе направено от деца от детски заведения и училища не само от Плевен, но и от съседни селища на Община Плевен.