Новини

Направиха първа копка на завода на „Леони” в Плевен

Днес се състоя символичната първа копка на нов завод в Плевен. Той ще е за автомобилни кабелни инсталации и ще е на немската фирма „Леони”, заедно с фирма „Хоризонт-Иванов”. След близо две години проучвания най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за автомобили, избра Плевен, за да вложи близо 32 млн. евро в новото си предприятие. В завода до 2020 година ще бъдат открити близо 2 000 работни места, каза на церемонията Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в немската фирма. Той благодари на правителството, на местната власт в лицето на кмета и областния управител за подкрепата и положените усилия тази инвестиция да стане факт.

Официални гости на събитието бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и заместникът му Лъчезар Борисов, областният управител Мирослав Петров, председателят на ОбС Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, директорите направление кабелни системи на немската фирма и управляващият директор на  „Хоризант-Иванов и директорът бизнес-развитие на фирмата.

Стартът на новата производствена инвестиция беше благословен от отец Антон, който извърши водосвет за здраве и успех на начинанието. След словата официалните гости направиха първа копка на новия завод. Той ще бъде разположен на 28 120 кв. м., от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения.