Новини

Децата от НУ „Патриарх Евтимий“ се включиха в Европейския ден на спорта в училище

Европейският ден на спорта в училище тази сутрин донесе много емоции и радост за възпитаниците на начално училище „Патриарх Евтимий” в Плевен. Децата от първи до четвърти клас изиграха „огледало” – занимание, в което се включиха и техните учители. Всички скачаха, правиха упражнения с ръце и с крака, клякаха и ставаха, а накрая имаше снимки за спомен от деня.

 

Срещнахме се с един от организаторите на заниманията – учителката в „Патриарх Евтимий” Мариета Златкова. Тя каза за радио „Плевен”, че всяка година децата се включват в инициативата на деня на спорта в училище. Като подчерта, че условията в плевенското учебно заведение са много добри за спортуване и за движение в свободното време – дворно пространство, физкултурен салон с подходяща настилка за игра, спортни пособия за различни видове спорт, Мариета Златкова е категорична, че времето, през което учениците могат да се движат и разтоварват от работата в класната стая, е недостатъчно.

Все пак децата са жизнени, палави, използват междучасията да потичат в двора и да се забавляват, имат възможност да се включват в извънкласни форми, организирани от Ученическата спортна школа и от частни спортни клубове. Те се провеждат в НУ ”Патриарх Евтимий” и на родителите не се налага да отделят време, за да водят децата на други места, ако са решили да спортуват.

Европейският ден на спорта в училище е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.

Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Николай Стоев