Новини

Празник на туризма зарадва плевенчани

Световният ден на туризма – 27 септември е поводът, който събра млади и стари на площад „Възраждане” за весел празник.

Настроението на присъстващите приповдигнаха изпълненията на ансамбъл „Нашенчета” с художествен ръководител Огнян Летов, които с празничните си носии и с кръшните народни изпълнения показаха защо България привлича туристи и е търсена дестинация за пътувания.

В словото си Таня Митранова – началник отдел „Младежки дейности, спорт и туризъм” в Община Плевен подчерта, че градът ни се слави с историческото си минало, с факта, че едно от първите туристически дружества – „Кайлъшка долина” е било основано в Плевен, че тук са работили и живяли личности, работили за утвърждаване на туристическото движение и за издигане престижа на града. Като припомни, че от 1980 г. Световната организация по туризъм отбелязва Световния ден на 27 септември, Таня Митранова обясни, че това се прави с цел да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.

Тя припомни, че през 1948 г. с постановление на Министерски съвет е създадено Държавно стопанско предприятие “Балкантурист” – София с клон в Плевен. Близо десетилетие по-късно (1957 г.) е основан Окръжния съвет на Българския туристически съюз. През 1987 г. е създаден Общински съвет на Българския туристически съюз в Плевен. Той обединява и координира дейността на туристическите дружества на територията на тогавашния Плевенски окръг.

На празника присъстващите имаха възможност да разгледат изложба на тема “Развитие на туризма в Плевен – минало, настояще и бъдеще” , организирана от “Държавен архив” – Плевен, Община Плевен и Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов”.

Николай Стоев