Новини

Засилва се контролът върху прилагане на противоепидемичните мерки в област Плевен

Стриктен контрол по отношение на прилагане на противоепидемичните мерки в област Плевен и следване на алгоритъма на действие от страна на болничните и лечебните  заведени в случай на установени положителни с коронавирус пациенти. Около това се обедини на днешното си заседание Областният оперативен щаб, председателстван от областния управител Мирослав Петров. На срещата днес присъстваха кметове и техни представители от общините, където има общински болници – Никопол, Левски, Гулянци, Червен бряг, Белене и Кнежа, ръководствата на ЦСМП, УМБАЛ, МУ, РЗИ и РУО – Плевен.

Ръст на заболелите и спад във възрастта на позитивните с коронавирус отчете директорът на РЗИ- Плевен д-р Анатас Гарев в доклада си пред областния оперативен щаб. По думите му тревожна е и динамиката, която отчита трикратно увеличение на случаите само за седмица /анализираният период е 12-18.10 спрямо 05-11.10/. Нараства и заболеваемостта, която налага хоспитализация, подчерта д-р Атанас Гарев. По думите му, за разлика от пролетта сега има дифузно разпространение на заболеваемостта. Диагностицираните случаи до момента са 650, смъртните са 11. Под карантина са 369, на домашно лечение са 134, хоспитализирани 19, на интензивно лечение са трима пациенти. В периода 12-18.10 новодиагностицирани са 115 човека. Ето и как въври заболеваемостта в сферата на образованието и в медицинските среди: учителите под карантина са 3, положителните ученици са 13, контактните на тях карантинирани лица  са 175. Класовете под карантина в област Плевен са 8. Няма затворени училища. Положителните студенти са 10 и от вчера взето решение от МУ -Плевен за преминаване към дистанционно обучение за период от 2 седмици, отчете д-р Гарев. От 8.03 до настоящия момент 98 са медиците, заразени с коронавирус в област Плевен. Началото на месеца към днешна дата актуалната бройка на заразените медицински лица е 25.

РЗИ се  ангажира отново да припомни за утвърдения алгоритъм на действие, когато в общинските болници бъде установен пациент с коронавирус. Алгоритъмът ще бъде отново изпратен до директорите на болниците, на ДКЦ-та и общопрактикуващите лекари.

Отново бе подчертано, че УМБАЛ – Плевен понася най-тежкото натоварване от началото на епидемията. „Персоналът не е спирал да работи от началото на епидемията. Всички отделения на болницата работят към настоящия момент.”, каза доц. Луканов. Той отново бе категоричен, че консултантите в болницата са на разположение да помагат на общинските болници за определяне на терапия както при домашно лечение, така и при хоспитализация на пациенти с коронавирус. Неусложнените случаи, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, следва да бъдат лекувани в общинските болници и болниците, ангажирали се да работят с ковид,  тогава когато състоянието им изисква болнично лечение. Ако не е необходима хоспитализация, пациентите се насочват за домашно лечение. Тежките случаи се насочват към УМБАЛ.

„Въпреки, че броят на случаите в университета от чисто епидемиологична гледна точка не е голям, решихме да преминем на дистанционна форма на обучение, защото ние сме тясно свързани с университетската болница, която в момента поема удара с лечение на болните с ковид. Важно беше да спрем достъпа на всички студенти до университетската болница, за да не допуснем т.нар. клъстeрен взрив. Университетът продължава да работи, но в дигитална среда”, каза ректорът на МУ – Плевен проф. Славчо Томов.

В доклада си началникът на РУО –Плевен Албена Тотева посочи, че в училищата стриктно се следи за спазване на мерките, поддържа се ежедневна комуникация с РЗИ, с министерството, директорите на училищата и РУО в общ портал. Няма затворени училища в област Плевен. „Няма напрежение в училищата. Срещаме пълно разбиране от страна на родителите. Имаме готовност за преминаване към дистанционно обучение, ако такова се наложи”, подчерта Албена Тотева.

„Областният щаб ще ревизира мерките, ако ситуацията го налага. Ще се реагира съобразно темпа на нарастване на заболеваемостта в областта”, обобщи областният управител Мирослав Петров.