Новини

Ученическото общежитие в Плевен спечели първия си проект

Общоградското средношколско общежитие в Плевен вече работи по първия си проект с национално финансиране. До сега този вид образователни институции нямаха право да кандидатстват по различните правителствени програми, но неправдата е поправена след среща на сдружението на самостоятелните общежития в страната с министъра на образованието Красимир Вълчев. В резултат на това те вече имат възможност да кандидатстват за финансиране до 10 000 лева с различни проекти. Нашата идея е да обзаведем стая, в която ще се организират заниманията по интересни на децата, съобщи директорката на ОСО-Плевен Веселка Лилова. Кандидатствахме с името  „Българското – история, традиции и обичаи“, като стойността на проекта е 6 900 лева, 3 500 лева са предвидени са обзавеждане – мебели, техника и консумативи, поръчали сме и много книги, уточни тя. Основни цели са създаване на условия за популяризиране на културно-историческото наследство и формиране на национално самосъзнание у учениците. Групите по интереси са: „Български колорит“, „Българското – традиции и обичаи“ и „Опознай родината“, те са водени от Свилен Стойчев, Йордан Беров, Мария Николова и Златка Чардакова.

Междувременно клуб „Млади възрожденци“ към общежитието излезе с предложение до директор Лилова, институцията да бъде наречена на Данаил Попов в чест на 180-ата годишнина от рождението на видния плевенчанин и съратник на Левски. Имаме подкрепата и на научната общност, събираме обществена подкрепа, очакваме предложението ни да бъде разгледано от Общинския съвет на Плевен, заяви ръководителят на клуба Свилен Стойчев.

Общоградското средношколско общежитие е създадено с решение на тогавашния Общински народен съвет на 21 юни 1991, така че ще бъде хубаво да посрещнем 30-ата му годишнина с име, допълни възпитателят. Тази институция заслужава да има име, тя предоставя подслон на близо 240 деца, така както Данаил Попов е предоставял подслон на Апостола и други революционни дейци. Наименоването ще е част и от израстването на учениците, колко от нас са имали възможност да участват в именуването на една образователна институция, допълва Стойчев.