Новини

Откриха новия Фонтан с жабките в Плевен

От днес Плевен отново има своя Фонтан с жабките, както в далечното минало. Новите три бронзови фигури са поставени на средното от трите водни огледала на Водната каскада и вече радват малки и големи.

Новият Фонтан с жабките бе открит официално от кмета на Общината Георг Спартански, в присъствието на председателя на Общинския съвет Мартин Митев, представители на общинската администрация, деца от ОУ „Йордан Йовков“ – Плевен и НУ „Христо Ботев“ – Плевен, десетки граждани и гости на града. Специално място на церемонията имаха авторите на трите бронзови фигури – плевенските скулптори Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика.

Откриването на Фонтана с жабките бе съпътствано с много настроение и снимки за спомен.

Общинският съвет на Плевен одобри поставянето на новите три бронзови скулптури на жабки на заседанието си на 27 април тази година. Със заявление по-рано същия месец Убавка Тончев и Константин Симеонов направиха предложение за възстановяване на декоративните бронзови жабки и разполагането им на средното от групата три водни огледала от Каскадата. Представен бе и идеен проект и изготвена схема за разполагане на новите декоративни елемента. Скулпторите са се консултирали и с проектанта на водните огледала – арх. Красимир Попов, който е приветствал идеята.

Първообразите на жабките са дело на известния плевенчанин скулптора Ангел Спасов. След преустройството на централната градска част обаче „Фонтана с жабките“  е бил съборен и съдбата на жабките е неизвестна. Оригиналната им гипсова отливка се съхранява във фонда на ХГ „Илия Бешков”. Новите декоративни фигури са различни от оригиналите, защото има авторски права.

Проектирането и изработването на новите три жабки е дарение от авторите Убавка Тончев и Константин Симеонов за гражданите на Плевен за Празника 15 май.