Новини

Най-добрите мерят сили в престижен турнир по шахмат

Омбудсманът на Република България Мая Манолова направи първия ход на „Турнира на шампионките” по шахмат, който се провежда в Плевен. В престижното състезание участват  десетте най-добри в този спорт. Това са гросмайстор Маргарита Войска – единадесет пъти шампионка на България, младите и големи надежди – Нургюл Салимова, Виктория Радева и Габриела Антова, гросмайсторките Ива Виденова, Адриана Николова и Мария Велчева, както и международните майсторки Румяна Гочева, Елица Раева и Любка Генова. Шахматистките ще се състезават в девет кръга по системата „Ввсеки срещу всеки”. Наградният фонд е 8 000 лева.

Главен организатор на събитието е народният представител Васил Антонов, който е в Управителния съвет на Българска федерация по шахмат – 1928.

„Турнирът на шампионките“ е посветен на две годишнини – 90 години организирано шахматно движение в България и 25 години от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие. Надпреварата е валидна за български и международен рейтинг. Главен съдия е Венета Петкова.

Жребият със стартовите номера на участничките бе изтеглен на техническа конференция преди официалното откриване.

Турнирът ще продължи до 21 май 2018 г, когато ще бъдат връчени наградите на победителките.