Новини

Румънски гости посетиха Плевен

Посланикът на Румъния Негово Превъзходителство Йон Гъля и полк. Сорин Раду – аташе по отбраната в посолството, пристигнаха днес на посещение в Плевен, за да отдадат почит към румънските войници и офицери, загинали в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Повод е Деня на румънската армия – 25 октомври. След като разговаряха с кмета на Община Плевен Георг Спартански, румънските гости присъстваха на панихида в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, отслужена от румънски свещеник, след което поднесоха венци и цветя на признателност пред паметта на загиналите за освобождението на Плевен. Гостите посетиха и къщата-музей Цар Освободител Александър Втори и поднесоха цветя пред паметниците на румънските воини в двора на мемориала. След церемонията посланикът на Румъния Негово Превъзходителство Йон Гъля каза за радио „Плевен”, че за Румъния всяко такова мероприяние, свързано с героизма на румънската армия , е голяма чест.

Тук сме да отбележим 25 октомври. Бих искал да благодаря на местата управа и на кмета на Плевен за грижите, които полагат за поддържането на паметниците, издигнати в памет на загиналите румънски воини. Това е важно не само от историческа гледна точка, но и за задълбочаване на приятелството между българи и румънци – каза още н.п. Йон Гъля.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански определи срещата с румънските гости като ползотворна и обърна внимание на една от темите, която е била обсъдена в разговорите. Българи и румънци участват в съвместен проект, финансиран по програма „Трансгранично сътрудничество”, по който ще бъдат получени средства за  реновирането и ремонтните работи в мемориалния парк „Гривица”. Пред финализиране е проектът и се очаква да започнат дейностите, предвидени по него – каза още Георг Спартански и добави, че стойността му е приблизително 1,5 – 2 милиона лева.

Николай Стоев