Новини

Първокласник започна плевенския препис на „История славянобългарска”

Първокласникът Йордан Иванчев от НУ „Христо Ботев” пръв се включи в инициативата „Плевенчани преписват „История славянобългарска”. Стартът й беше даден днес пред специална шатра до фонтаните в централната градска част. Един от първите, преписали редове от „История”-та на отец Паисий Хилендарски, беше и кметът на Община Плевен Георг Спартански. Идеята за начинанието е на художника Диян Павлов – Джими и е подкрепена от Община Плевен.

Нека заедно се захванем за работа и нека всеки даде своя принос в запазването на сътвореното от дедите ни и на техните завети. И нека не забравяме, че сме велик народ, с който се е съобразявала цяла Европа. Трябва да се стараем да продължим заедно напред, каза на официалното откриване заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев.

Инициативата по преписване на „История славянобългарска” в Плевен ще продължи в шатрата всеки ден до 3 ноември от 11 до 18 часа. Преписът се прави върху специална хартия и се преписва от копие на „История”-та на съвременен български език. Ако в този период плевенчани не успеят да препишат цялото произведение, след това гостите на „Творителница О’Писменехъ!” ще имат възможност да го довършат. Накрая всички листове ще бъдат събрани и подвързани в общо книжно тяло, ще бъдат добавени заглавките и декоративни елементи и ще бъде изработена подходяща красива корица. Готовият препис ще бъде предаден на Регионалния исторически музей – Плевен.