Новини

Оригинална картина на Николай II получи РВИМ и Община Плевен

Ценно дарение на картина на руския император Николай II с униформа и с цялата си свита получиха днес Регионалният военноисторически музей и Община Плевен. То е направено от княз Никита Лобанов – Ростовски, а дарението бе връчено от бившия кмет на Плевен Румен Петков, който е член на Инициативния комитет по честването на 140 години от освобождението на Плевен.

Картината е в 10 екземпляра, литографирани от оригинала през 1896 г. По думите на Петков РВИМ получава оригинал, който да подпомогне сбирката на музея.

От името на руското общество в Лондон княз Никита Лобанов – Ростовский кани директора на Военноисторическия музей в Плевен Емилия Зорнишка на 3 декември за Годишно научно събиране на представители на Британската академия на науките, където тя да представи научно съобщение, посветено на Плевенската епопея и ролята й за Освобождението на Плевен и на България.

По думите на Петков дарителят е приел поканата на Георг Спартански и ще пристигне в Плевен в периода от 8 до 11 декември. В същия период в града ни ще има представител на руското правителство както и на Руската православна църква.