Новини

Рождественският дух вече е в центъра на Плевен

Макет на Рождественската пещера  с Дева Мария и бебето Иисус  бе монтиран тази сутрин на площад „Възраждане“, до Коледната елха. И тази година католическата църква прави подарък на плевенчани за настъпващите празници. Идеята и реализацията е на свещениците от епархийно светилище  „Дева Мария от Фатима“. В проекта участват още  плевенските художници Иван Велчев – Йово и Маргарит Иванов. Всяка година се правят  промени, като сега макетът е с по-големи размери –  дължината му е 5 м., височината е 2,40 м., а ширината е 2,50 м. Това дава възможност да се поставят повече фигури и декорът да бъде по-разнообразен, обяснява отец Венци Николов.

Пресъздадена е атмосферата на библейския сюжет за Рождество Христово. Поставени са цветни фигури на Дева Мария, Свети Йосиф, Младенеца и поклонението на мъдреците от Изтока, а около тях се виждат  животни в яслата.  Рождественската пещера ще радва плевенчани до началото на януари. Подобен модел на макета е поставен и в сградата на католическата църква.

По традиция за предстоящите празници се организират  Рождественски концерти. Първият  ще бъде тази вечер, от 18 часа  с участието на децата от хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска. На 17 декември, от 19 часа предстои концертът на Плевенската филхармония с участието на Общинския хор „Гена Димитрова“ с ръководител Анелия Дечева.

Под диригентската палка на Деян Павлов ще бъде изпълнено произведението „Стабат Матер“ от Росини.  Гост – солисти  ще бъдат Нона Кръстникова – сопран, Глория Кънева – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор и Пламен Кумпиков – бас. Всички прояви в епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“ са с вход свободен.

Валя Козовска