Новини

Елеонора Карамишева получи „Златна лира”

Изтъкнатият пианист и педагог Елеонора Карамишева бе удостоена с голямата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци -„Златна лира“. Престижният приз й беше връчен от порф. Ростислав Йовчев, заместник-председател на съюза,  по време на заключителната вечер от тридневния клавирен фестивал, посветен на 80-годишнината на нашата съгражданка. За изпълнителската си и дългогодишна преподавателска дейност в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ Карамишева  получи и Почетен плакет на Община Плевен. По случай юбилея тя бе поздравена от Милен Яков, временно изпълняващ длъжността кмет на Плевен.

      

За събитието в града ни се събраха изтъкнати музиканти,  приятели, колеги, роднини и  ученици на Крамишева, вече преподаватели и концертиращи пианисти в страната и чужбина. В музикалните вечери се включи и Плевенска филхармония с диригент Ина Диловска. В три поредни дни множество изпълнители се изявиха и имаха възможност да поздравят юбилярката от сцената. Сред специалните гости бяха дуо Дора и Анастас Славчеви. По време на поздравителното слово проф. Славчев подерта, че за първи път в България се случва ученици да организират такива фестивални дни посветени на любимата учителка. В заключителната вечер публиката и изпълнителите вдигнаха наздравица и изпяха „На многая лета“. Водещ на всички концерти бе проф. д. н. Марияна Булева.

   

Елеонора Карамишева благодари на всички за прекрасния подарък по случай 80-годишнината й. В организацията на проявите се включиха ученици на преподавателката, Община Плевен, Плевенска филхармония, НЧ“Съгласие 1869“ и плевенски бизнесмени и фирми. Основният организатор на събитието бе  ученичката Царина Маринкова-Крайнчан, която завършва музикалната академия в Холандия, а сега живее и работи в Словения.

Преподавателите по пиано от Националното училище по изкуствата подариха на юбилярката картина. Произведението е на плевенската художника Владимира Йорданова. А по време на фестивалните дни гост на учениците от училището и техните преподаватели бе Константин Костов, възпитаник на Карамишева, концертиращ  музикант и преподавател в Германия.

Валя Козовска