Новини

Лозарите от Плевен ще настояват за регистрирането на браншови съюз

Плевенският институт по лозраство и винарство съвместно със Селскостопанската академия  и Министерството на земеделието и храните  организират открит ден на десертното и винено грозде. Събитието започна в сградата на института с доклади, свързани със селекцията на нови десертни и винени сортове лози, болести и неприятели по лозята, препарати за торене и растителна защита. На форума присъстваха заместник-председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Мая Игнатова, главният научен секретар доц. д-р Здравка Петкова, специалисти в областта на лозарството и производството на вино от цялата страна, гости от Коста Рика.

В програмата на открития ден  се проведе дискусия по проблемите на лозарството, а форумът завърши с дегустация на зряло десертно грозде- реколта 2018 година и вино реколта 2017 година .

Проф. Мирослав Иванов – специалист от плевенския институт по лозарство и винарство сподели, че една от основните задачи в сектора е обединяването на всички в бъдещ съюз на лозопроизводителите, който да защитава интересите им пред държавните институции и монополистите, които сега диктуват цените на гроздето.

Проф. М.Иванов добави, че в момента производителите на грозде са обезпокоени за цената на новата реколта, която отново ще бъде ниска – 40 – 50 стотинки на килограм.

Николай Стоев