Новини

Нощта на учените през тази година ще бъде в два етапа

Нощта на учените ще се проведе на 29 септември.  Патрон на форума ще бъде кметът Георг Спартански – обяви на пресконфелренция в БТА днес проф. д-р Савелина Поповска – заместник-ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество на плевенския Медицински университет. Доц. Теодора Вълова – ръководител на сектор „Европейска интеграция и академична мобилност” в Мединцинския университет каза, че проектът през тази година ще се осъществи на два етапа. Първият е тази събота (16 септември), когато ще бъдат организирани „Маршрути на здравето” и общоградски празник на площад „Възраждане”. В 8.30 часа от Спортния комплекс на Медицинския университет ще тръгнат трите „Маршрути на здравето”. В единия от тях ще участват рекорден брой ученици и студенти – от пет средни училища от Плевен и университета. Те ще се включат в смесени отбори, които  ще участват в два мини турнира по волейбол и баскетбол на игрището на СУ „Иван Вазов”. Другият лъч ще остане в спортната зала на Медицинския университет, където ще има занимания по йога. Предвиден е и модул по ритмична гимнастика. Третият маршрут ще е във фитнес клуб „Атлетико” . В 10 часа трите лъча ще се срещнат на площад „Възраждане”, където ще започне общоградски празник. Той ще стартира с представяне на първенците от маршрутите, след което артистите от Северняшкия ансамбъл ще изнесат своя програма. Те ще бъдат сменени на сцената от Клуб по  спортни танци „Дъга”, който е подготвил специална програма за случая. В края на празника 60 участници ще се включат във флашмоб. Сдружение „BG Бъди активен” е предоставило хореографията и музиката за флашмоба.

През тази година мотото на  Нощта на учените е „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса”. А стремежът на организаторите на събитието е да включват все повече млади учени, които да представят своите иновативни идеи. Една от тях днес беше на д-р инж. Димитър Димитров – асистент в Института по лозарство и вонарство в Плевен, който е създал кашкавал с прилагане на свръхвисокочестотна обработка. Чрез нея се повишава хранителния, функционалния и здравословния ефект от консумацията на новия млечен продукт.

Николай Стоев