Новини

Плувните спортове в Плевен се възраждат

Кирил Бъчваров е млад човек, запретнал ръкави в плувен клуб „Инвиктус” и готов да направи всичко за възраждането на плевенския плувен спорт.

И не е далече от големите успехи, защото неговите възпитаници успешно мерят сили с най-добрите състезатели в страната. Показаха го резултатите от последния турнир – „Панорама”, в който участваха плувци от цялата страна и плевенчани спечелиха купата и много престижни класирания.

Кирил с гордост споменава Тодор Тодоров – 10-годишен и най-малкия състезател – Валери Алипиев – 9-годишен, който е много амбициозен и се отличава от другите подрастващи, Калина Тончева, Стоян Великов, Дебора Валентинова, Вяра Миткова. И веднага прави уговорката – доволен е от представянето на всички състезатели от клуба, а сега, когато  заминават за участие в най-престижното за годината състезание в плувните спортове – Държавното първенство, Кирил Бъчваров вярва в доброто им представяне. От 1 юли плевенските плувци ще се включат в организирания от клуба подготвителен лагер в Сандански и до 15 юли ще се готвят за престоящите стартове. В момента в клуба има група от 20 деца, които много добре се развиват и мениджърът на „Инвиктус” очаква от тях бъдещи добри състезатели.

За Радо Стойчев и Кристина Русева също говори с гордост, защото те успяват да се наложат във възрастови групи, в които са по-големи техни съперници. Пламена Иванова и Николай Иванов ще мерят сили в брустовите  дисциплини, показват добри резултати Борис Андреев, Никола Ненков, Петър Петров – кроул и делфин, както и  в съчетаното плуване. Единственият мъж в клуба е Борис Андреев, който през този месец навърши 18 години. За него Кирил казва, че се представя на състезания изключително силно, бележи ръст в постиженията си и участва в едни от най-тежките дисциплини – 1500 м. кроул, 800 м. кроул, 5000 м., готви се за участие в  открити води. През тази година предстои участието на плевенски състезатели в маратона в открити води „Галата”. Отворихме дума и за проектите, свързани с обучение по плуване в училищата.

За съжаление, тази година няма да бъде организиран такъв курс, тъй като през миналата от Министерството на младежда и спорта не са признали част от финансовите разходи на клуба за плащане на треньорите. Кирил Бъчваров коментира, че треньорската работа е най-трудоемка, тъй като се изискват доста усилия и време да учиш начинаещи на плуване. Така една полезна за децата инициатива се провали и те няма да имат възможност през това лято да се включат в плувни занимания. А Кирил Бъчваров – мениджър на плувен клуб „Инвиктус” гледа с оптимизъм напред, защото има плевенчани, които помагат не само финансово, но и морално за израстването на плувния спорт.

Николай Стоев