Новини

Мартин Митев с благодарност към „Северняците“ и хореографа Джейлян Демирев

250 самодейци в народни носии подариха за 24 май на Плевен един истински празник на българския дух. В продължения на час и 18 минути на централния площад „Възраждане“ самодейците от клуб „Северняците“ с ръководител Джейлян Демирев представиха без прекъсване 65 автентични хора от всички области на страната пред очите на стотици плевенчани и гости на града. Уникалната инициатива наблюдава и Председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който поздрави танцьорите и техния ръководител за прекрасната идея, посветена на 10 години от създаването на клуба и 55-ия рожден ден на хореографа Джейлян Демирев.

„Скъпи плевналии, току-що всички ние станахме свидетели на нещо уникално, на това как хора от различни възрасти, с различни интереси и професии, обединение от своята любов към българския фолклор, съхраняват българския дух. Традицията е жива, когато се предава от човек на човек и аз съм убеден, че всички ние ще успеем да предадем тази любов към българското и на нашите деца.  Благодаря ви, че ви има! Благодаря ви, че превърнахте този 24 май в един истински празник на българския дух и на традициите ни, че ни накарахте всички ние да се почувстваме горди като българи“, обърна се към самодейците от „Северняците“ председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той честити 10-годишният юбилей на Клуба, след което направи специално обръщение и към хореографа Джейлян Демирев по случай 55-ия му рожден ден. „Трудно е човек да опише с думи това, което почувства при видяното днес на централния площад в Плевен. Г-н Демирев, това, което вие и тези 250 танцьори направихте, е най-хубавият подарък за Плевен в празничния 24 май! Благодаря ви, че сте част от Плевен и, че давате своя труд и талант на нашия град! Поклон пред хора като вас, г-н Демирев!“, обърна се към рожденика Мартин Митев.

bty

С инициативата на 24 май клуб „Северняците“ и хореографа Джейлян Демирев кандидатстват за Книгата за рекордите „Гинес“. Събитието бе документира от три камери, присъства и нотариус, за да може след това записът да бъде изпратен в централата на Рекордите на Гинес. Изпълненията наблюдава и комисия в състав доц. Красимир Петров, доц. Петър Григоров и доц. Стефан Въгларов.