Новини

Българската православна църква отбелязва Преображение Господне

На този ден според Светото писание Исус Христос се преобразява. Той се явява в небесната слава пред трима от тях – Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба в менюто. Празникът  се чества още от първите векове на християнството.

Преображение Господне беше отбелязан в плевенските храмове. В литургията се прибавя и молитвено песнопение /тропар/ за Освещаване на гроздето.Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде.

Според народните вярвания от Преображение Господне „лятото се пречупва“ и времето се преобръща – върви към есента и студа.
Днес имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос – Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.