Новини

На 13 септември филхармонията открива творческия си сезон

Филхармонията започва новия творчески сезон с концерт на плевенски солисти. Това са  Ивайло Дешков-цигулка, Маргарита Калчева-контрабас и Христея Маркова-пиано, възпитаници  на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Тримата изпълнители прославят плевенската музикална школа по световните сцени. Всеки от тях се познава,  от различни участия в страната и чужбина, с известния немски диригент Михаел Балке. По покана на директора Любомир Дяковски те ще открият новия творчески сезон  с плевенска филхармония. Под диригентската палка на маестро Балке, познат вече на публиката в София и Варна,  музикантите ще изпълнят  Gran duo ckoncertante за цигулка, контрабас и оркестър от Ботезини,  Концерт за пиано и оркестър №3 от Прокофиев и Симфония №3 „Шотландска“ от Менделсон.

Плевенската филхармония, заедно със солистите Ивайло Дешков-цигулка, Маргарита Калчева-контрабас и Христея Маркова-пиано и диригента Михаел Балке, канят публиката на техния концерт, който ще се състои на 13 септември от 19 часа в зала „Катя Попова“.

Специален интерес за публиката предизвиква творбата  на Джовани Ботезини, близък приятел на Джузепе Верди.  Произведението Gran duo ckoncertante  за цигулка, контрабас и оркестър  не е свирено в Плевен. Ботезини, освен композитор и контрабасист, е бил и блестящ оперен диригент. Верди го избира да дирижира премиерата на операта „Аида“ в Кайро през 1871 година.

Валя Козовска