Новини

Представиха сборника „Мизия от древността до днес“

В навечерието на 24 май в Регионален исторически музей – Плевен официално беше представен сборника „Мизия от древността до днес“. Със свои материали в първия том на изданието участват  специалисти от различни културни институти в града. Това са Регионален исторически музей-Плевен, Държавен архив, Съюз на учените – клон Плевен,  Регионална библиотека „Христо Смирненски“и Художествена галерия „Илия Бешков“.  Изданието е по проект „Културно-исторически сборник“ –  финансиран от Община Плевен.

Ежегодно ще излиза от печат,  като в него ще се представят секторите – „Изследвания и научни съобщения“, „Портрети на известни личности“, „Документи“, „Краезнание“ и „Музеология“, обясни директорът на музея д-р Володя Попов.

Презентацията на сборника беше направена от проф.д.и.н.Вера Бонева, ръководител катедра „Културно-историческо наследство“ в УниБит. Тя поздрави създателите на сборника и подчерта, че голям процент от авторите са млади хора и това е много полезно за тях. Проф. Бонева изрази надежда, че в следващите издания на сборника ще има повече материали в  раздел „Музеология“.

Стана ясно, че изданието на  „Мизия от древността до днес“ ще бъде предоставено на културните институти в Плевен и гражданите ще имат достъп до него.

Валя Козовска