Новини

Захари Маринов отново с медал от турнир по информатика

В Букурещ се проведе авторитетният международен турнир по информатика Romanian Master of Informatics 2017 В него взеха участие отбори от Русия, Сърбия, Швейцария, Италия и други страни. България се представи с националния си отбор и още четири отбора от страната. Националите се завърнаха с два златни, един сребърен и един бронзов медал и второ отборно място, на минимална разлика след отборния победител – националният отбор на Румъния.

Захари Маринов от Плевен отново завоюва медал – бронзов, което е голям успех, имайки предвид, че е деветокласник, а турнирът е предназначен за старшата група 11-12 клас. Захари е ученик в МГ „Гео Милев”, а състезателната информатика изучава в Центъра за ученическо техническо и научно творчество /ЦУТНТ/, където ръководител му е Павел Петров – главен специалист по математика в Регионалното управление на образованието – Плевен.

Следващото международно състезание на младата ни надежда е в края на ноември в Шумен. В момента в ЦУТНТ се набират четвъртокласници, с изявени наклонности по математика, които желаят да се занимават с програмиране. Записването и подбора на кандидатите е на 14 октомври от 9 ч. в сградата на Центъра – ул. „П.Р.Славейков” 12. Школите са безплатни.

Николай Стоев