Новини

Болест по свинете наложи евтаназия на животни в четири села

В заседателната зала на плевенската Областна администрация беше свикана спешно епизоотичната комисия. Кризисната ситуация налага предприемането на спешни мерки за ограничаване разпространение на заболяването Африканска чума по свинете ”, каза областният управител Мирослав Петров.

 

„Определена  е три километрова зона, в която попадат четири селища – Жернов, Муселиево, Въбел и Евлогиево, където още утре ще бъдат евтаназирани всички домашни прасета. В Жернов те са 22 на брой, като 12 от тях са у собственика, който е сигнализирал за смъртните случаи.”, каза д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ –  Плевен. Днес се извършва евтаназия на животните в четирите населени места и загробването им. Веднага след това ще започне пробонабиране от свинете в десеткилометровата зона, за да се установи дали и сред тях няма заболели.

Д-р Иван Йорданов призова присъстващите в залата да свикат местните епизоотични комисии, да обсъдят ситуацията и да уточнят мерки в случай на поява на заразата.  „Държа да отбележа, че няма опасност  за здравето на хората. Мерките се предприемат да не се допусне разпространение на заболяването в други населени места на област Плевен. Ще бъдат приложени  конкретни мероприятия и по отношение на лова на диви прасета, но тук вече отношение имат от Горско стопанство.”, каза д-р Йроданов. Като даде указание за действия, специалистът обясни, че е по-добре стопаните да бъдат съветвани да изколят свинете и да ги приготвят за консумация във фризери, отколкото да се окаже, че са заразени и по тази причина – умъртвени. Той добави, че справянето със заразата няма да е толкова лесно и борбата с нея може да е продължителна.

Николай Стоев