Новини

Изложба ще покаже награди и отличия на плевенски опълченци

На 28 февруари, от 11 ч. в къщата – музей „ Цар Освободител Александър Втори” ще бъде открита изложба „ Възпоменателни знаци за Освобождението” – информира Галин Димитров – уредник в Регионалния военноисторически музей – Плевен.

Тя се осъществява по проект „Уникални реликви  от българското Възраждане и Националното Освобождение”. Фокусът през тази година ще бъде поставен на българското опълчение – каза за радио „Плевен” музейният специалист и добави, че посетителите на къщата – музей ще видят ордени и медали, свързани с Априлското въстание и Руско-турската война 1877 – 1878 г., орден „Четвърта степен”-войнишки, руски медал за участие във войната 1877 -78 г.

Акцент в изложбата ще бъдат няколко документа, сред които адрес, отправен към генерал Столетов от български опълченци. Ще има снимки на опълченци от Плевен и Плевенския край, правени 20-30 години след събитията.

Галин Димитров обърна внимание, че посетителите ще могат да видят уникалните експонати на къщата – музей – хусарска униформа на император Александър Втори, на яката на която има знак на фелдмаршал. Интересен е фактът, че от всички висши военачалници с такъв чин, Александър Втори е единственият фелдмаршал, който е царска особа.

В къщата – музей се съхранява и урна с възглавницата, стъкла и косми от каретата на императора, които са запазени след атентата срещу Александър Втори на 1 март 1881 г., в който той намира смъртта си.

Интересната изложба ще бъде отворена до началото на март.

Николай Стоев