Новини

Сертификати и индекси бяха връчени на военни пилоти

Днес във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” се проведе „Ден на отворени врати” по повод тържествено честване на 174 години от рождението на патрона на авиобазата. Във военновъздушната база присъстваха заместник-кметът на Община Плевен Милен Яков, заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов, началникът на Плевенския гарнизон Николай Бешев, представители на ръководствата на Факултет „Авиационен”, на Вонното окръжие – Плевен, на военни формирования и бази от Плевенския гарнизон и от страната. Събитието започна с тържествен строй на военното формирование, след което подполковник Мануш Христов – главен асистент в катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка на Факултет „Авиационен”, беше представен исторически доклад за живота и делото на Георги Бенковски.

Бяха връчени  индекси „CALL SIGHN” на лейтенантите специалност „летец-пилот”, випуск 2017 на НВУ „Васил Левски”, както и сертификати за изпълнен  първи самостоятелен полет на курсантите – летци. Гостите  и представителите на командването на военни формирования от Плевенския гарнизон и страната поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски. След връчването на индексите лейтенант  Михаил Янев сподели за радио „Плевен”, че с гордост ще носи „CALL SIGHN” – символ, на който ще бъде изписано името, което ще защитава с уменията и действията си в бъдещата летателна практика. Полина Петкова – първокурсничка, която получи сертификат за първия си самостоятелен полет, проведен на 15 август, сподели, че се чувства невероятно, след като е поела самолета самостоятелно, без помощта на инструктор. Тръпката е била по-голяма, тъй като е трябвало да изпълни всичко сама. Първото преземяване е било по-твърдо, но второто е преминало по-добре, каза още за радио „Плевен” младата курсантка. Тя е родом от с. Железна, Община Чипровци и е решила да стане пилот непосредствено след завършване на средното си образование. Привлекло я желанието на високия адреналин, тъй като е фен на моторните спортове и силните емоции.

Присъстващите гости и граждани в деня на отворени врати имаха възможност да посетят музея на базата и да разгледат авиационна, самолетообслужваща и специална техника.

Николай Стоев