Новини

Петте скулптури от симпозиума „Плевен 2017” облагородиха градинката пред гарата

Днес бяха официално открити петте творби, създадени по време на Пръвия симпозиум по скулптура в камък – „Плевен 2017”. Експозицията е разположена в гаровата градинка. На официалното откриване проф. Кирил Мескин представи петимата автори, чиито творби подобряват градската среда на Плевен и припомни, че авторите са избрани сред  55 други от целия свят, представили проекти. „Щастлив съм, че Нагжи Пател от Индия, Ян Шицко от Словакия, Габриеле Бергер от Австрия и българите – проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков бяха при нас, за да оставят сърцето и душата си в нашия град”, каза в словото си проф. Кирил Мескин.

На самия вход на гаровата градинка е разположена творбата на проф. Славов „Капан за светлина”, която пряко кореспондира с входа на града ни откъм жп гарата. В близост е благословът на индийския автор за духовно израстване, а в средата – „Екседра”-та на проф. Лютаков. В края на градинката пък са разположени творбите на словака – „Диалог” и на австрийската скулпторка – „Облак”.

На церемонията председателят на Общинския съвет Мартин Митев поздрави организаторите и участниците за успешното провеждане на този първи форум. „Убеден съм, че резултатът, който  днес виждаме, ще е първата стъпка към популяризиране на този симпозиум. Надявам се проф. Мескин да има енергията да направи и негово второ издание”, каза председателят на ОбС и обеща за 2019 г. да бъдат отпуснати повече средства.

Официалното откриване на творбите от скулптурния симпозиум направи зам.-кмета на Община Плевен Милен Яков.