Новини

Заразата по свинете продължава да се разширява в Плевенско

„Ситуацията с Африканската чума по свинете изисква сериозни мерки за недопускане разпространението на заболяването. На територията на област Плевен са предприети всички разписани мерки за ограничаване разпространението на болестта. Екипите работят непрекъснато и в добро институционално сътрудничество”, каза областният управител на Плевен Мирослав Петров при откриване на днешното извънредно заседание на областната епизоотична комсисия в разширен състав. „Целта е заболяването да бъде локализирано и ограничено в територията, в която предприемаме мерки. Това са общините Гулянци и Никопол, като от днес на обяд има и един случай с положителна проба на диво прасе на територията на община Белене.”, каза на днешното заседание на областната епизоотична комисия директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов. По думите му всички огнища са обработени, евтаназирани са над 160 прасета в 7 населени места в Община Никопол – Новачене, Жернов, Евлогиево, Муселиево, Въбел,  Санадиново, Бацова махала, едно населено място на територията на община Левски – Трънчовица, на територията на община Гулянци- с. Брест, „ В Гулянци и в момента продължават да работят екипите”, каза д-р Йорданов, Милковица, Долни вит Сомовит и Шияково.

По думите му под формата на дъга са разположени КПП-та в посока към вътрешността на България, към Плевен и към двете съседни общини – Велико Търново и Враца с цел автомобилите да бъдат подложени на дезинфекция, за да не се допусне разпространение на заболяването на изток, на запад и на север към Плевен. Д-р Йорданов обърна внимание, че на някои места екипите на ОДБХ срещат отказ за съдействие от кметове на села. Той изрази своята благодарност към кметовете на общините Гулянци, Никопол, Долна Митрополия, Белене за съдействието, за да могат екипите да си свършат работата. Областният управител Мирослав Петров обърна специално внимание на представителите на митниците и ферибота при Никопол, както и на ОПУ – Плевен за дезинфекцията на преминаващите моторни превозни средства, оценка на състоянието на ТИР – паркингите, обходните маршрути, кофите, които са лесно преносими, да бъдат отстранени да остават само циментовите, за да се избегне възможността да бъдат бутани от животни и хранителни отпадъци да бъдат разнасяни от тях.

Заместник-областният управител Татяна Божинова, която е председател на областната епизоотична комисия инфромира, че по график, изготвен от ОДБХ – Плевен, специализирани екипи ще провеждат разяснителна кампания на територията на област Плевен за опасността от заболяването на заболяването Африканска чума по свинете и мерките за недопускане на неговото разпространение. Ежеседмично ще се провеждат областни  и общински епизоотични комисии в разширен състав.