Новини

Жителите на с. Брест са готови да протестират

Днешното заседание на Областната епизоотична комисия в зала „Плевен“ разпали страстите, тъй като кметът на с. Брест Цецо Луканов постави въпроса с компенсирането на жителите, на които са били евтаназирани животните.

Д-р Иван Йорданов – директор на Агенцията по безопасност на храните в Плевен обясни, че заповедта на министъра на земеделието, горите и храните е категорична, че са определени 20-километрови зони, в които не попада нито с. Брест, нито Община Гулянци. След като кметът на с.Брест Цецо Луканов не беше удовлетворен от отговора на д-р Йорданов, той заяви, че жителите на селото са недоволни от това, че не са компенсирани за умъртвените прасета и ще преминат към организиране на протести.

Д-р Йорданов каза още на епизоотичната комисия, че след регистрирания случай на умряло диво прасе в района на с. Ралево, нов случай на заразата Африканска чума по свинете не е докладван. Около селото със заповед е определена зона на огнище на заразата от 200 квадратни километра. Д-р Йорданов добави, че от 2 септември е започнало изплащането на стопаните по 300 лв. и се правят проверки по сигнали за укрити животни. При неизпълнение на заповедта се съставят актове и се дава 24-часов срок за клане на прасетата.

Николай Стоев