Новини

16 са кандидатите за кмет на Плевен?

Общинската избирателна комисия е приела 16 регистрации за потенциални кандидатури за кмет на Община Плевен, съобщи на първата си пресконференция, посветена на местните избори, председателят й Ярослав Димитров. Те са от партии, местни и национални коалиции и два инициативни комитета, уточни той. На 24 септември в 17 часа изтича срокът, в който организациите, участници в изборите, трябва да регистрират и конкретните кандидатури за кметове на община и кметства, както и листите за общински съветници. На 24-и вечерта ще имаме пълната информация за всички участници в изборите, подчерта Димитров. Тогава ще е ясно и дали всички 16 формации са се възползвали от правото си да издигнат кандидатура за кмет на Община Плевен.

Други 22 субекта са подали заявления за регистриране на листи за общински съветници, а 21 за кметове на кметства. В окончателния си вариант предизборната надпревара през 2015 година е включвала 12 кандидати за кмет, а 28 формации са имали кандидати за общински съветници.

118 225 са имащите право на глас в община Плевен, от тях 100 046 са в самия общински център, сочи справката на ГРАО към 16 юли. В 17 кметства ще има избори за местен кмет, в останалите седем – не, тъй като избирателите там са под изискуемите 350. Това са селата Горталово, Къртожабене, Къшин, Ласкар, Ралево, Тодорово и Тученица.

Организацията на местния вот продължава. До 25 септември партиите, участници в секционните избирателни комисии, трябва да предадат своите поименни предложения, а до 30 септември ОИК ще назначи всички 162 Секционни избирателни комисии, в които ще работят 1426 членове, съобщи Ярослав Димитров. Ръководният състав в тях ще е 486 души. Все още не е ясно колко допълнителни секционни комисии ще има на територията на общината.  На 25 септември ще бъде теглен и жребий за евентуални диспути и публични изяви на партиите по време на предизборната надпревара, която ще протече от 27 септември до 25 октомври.

Новото тази година при секционните избирателни комисии освен увеличението на възнаграждението е, че ще се заплаща всеки етап от работата на техните членове. Основното възнаграждение е 80 лева за член, 90 лева за заместник-председател и секретар и 100 лева за председател. Допълнителните стимули са 10 лева за обучение, 15 лева за участие в изграждането на СИК и приемането на изборните книжа на 26 октомври и по 25 лева за онези трима души, които ще предават секционните материали след края на изборния ден. За втория тур възнаграждението ще е по-ниско предвид по-малкия обем работата на секционните комисии.

Свилен Димитров