Новини

Оркестър от Кубей и Джуниър Бенд във втората вечер на фестивала в Плевен

Тазгодишното издание на фестивала „От бай Дико до „Тико, тико…“  събра едни от най-добрите духови оркестри от страната. Всяка вечер музикалното събитие започва с дефиле на участниците,  водени от мажоретни състави. В първия ден се изявиха Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ от  гара Елин Пелин, Духов оркестър  от Ботевград, Оркестър   „Севлиево“ и  Представителен духов оркестър при Академия на МВР.

Втората вечер започна с концерт на Народен духов оркестър „Кубей“  от Украйна с диригент  Николай Куемжи. Специално за това музикално събитие  в Плевен пристигна и  Петър Късса, кмет на село Кубей, Волградска област. Украинският оркестър направи подарък за плевенчани, като изпълни българско хоро от  композитора Дико Илиев.

След  концерта, гостът Петър Късса поздрави  публиката  на български език и пожела на всички много здраве и успехи. „Гордейте се,  че сте българи, така както ние – бесарабските българи се гордеем с това“, каза младият кмет на Кубей. Той сподели, че има интерес да види как се прави такъв фестивал, за да организират  и в неговото село.  „Трябва да се учим  и да вземем много примери от вас. Ние имаме един оркестър за бесарабските българи и искаме да го развием. На всички участници и организатори пожелавам да съхранят изкуството на духовата музика“, каза още Петър Късса.

След украинските гости в концертната програма се включи Градски духов оркестър-Видин  с диригент Диляна Цанкова. Музикантите за първи път участват във фестивала, но познават много добре работата на Плевенския духов оркестър.  Биг Бенд- Русе е един от оркестрите, които са участвали в първото издание на фестивала. Музикантите изпълниха разнообразна програма от техния репертоар, съобразен с изискванията на организаторите. Диригентът Димчо Рубчев пожела в страната да има все повече такива фестивали.

Последни в програмата бяха включени  най-малките участници  от Джуниър Бенд-Велико Търново с диригент Йордан Цветанов. Децата от Средно училище „Емилян Станев“ с пълна сериозност приемат всяка изява на бенда. Те за първи път свирят в Плевен, но атрактивното им представяне направи силно впечатление на публиката, която аплодира всяко тяхно изпълнение.

Диригентът Йордан Цветанов сподели,че с тези деца се работи много лесно, те са трудолюбиви, но незабравят да свирят с удоволствие и да се забавляват на сцената. Какво точно им казва преди да излязат на сцената, остана в тайна, но явно има ефект.

В последната вечер от фестивала пред публиката ще се представят формация „Мизия“-Плевен, Представителен духов оркестър с мажоретки-Ловеч и диригент Тотко Рогашки и Биг Бенд-Плевен с диригент Пламен Марков.

Валя Козовска