Новини

Международни конкурси за детско творчество по повод 140 години от плевенската епопея стартират през септември

По повод 140 години от Освобождението на Плевен, 110 години от основаването на Военноисторически музеи и 40 години от построяването на Панорамата на 1 септември стартират международни детски конкурси за рисунка, есе и песен.

Конкурсът за рисунка е в две възрастови групи – до 4 клас и от 5 до 8 клас. В надпреварата за написване на есе и на песен могат да се включат деца и младежи до 19-годишна възраст. Председател на журито в конкурсите ще е акад. Светлин Русев. Той ще е начело и на секция „Рисунка”. За подбора на есетата ще отговаря плевенският режисьор Димо Дешев, а за песните – директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски. Община Плевен ще се обърне към кметовете на общини в България с молба  инициативата да бъде обявена във всички училища, за да се включат максимален брой желаещи. Ще бъдат изпратени покани за участие и до кметовете на побратимените на Плевен градове.

Набирането на материали и изпращането на предложения ще продължи до 5 ноември, след което в срок до 15 ноември комисиите ще трябва да класират творбите. Големият финал и обявяването на победителите в различните категории ще бъде на 22 ноември. След приключването на конкурса най-добрите творби ще бъдат представени в Москва, Париж, Виена и други столици на държави.