Новини

Клуб „Българско хоро“ навърши 10 години

Клуб „Българско хоро и приятели“ се нарича  празничният концерт, който ще бъде представен по повод  10 годишнината от създаването на фолклорната формация в Плевен. Близо 70 танцьори от клуба ще излязат на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“ и ще представят 8 постановки. Общо 380 изпълнители от София, Червен бряг, Луковит, Троян, Стара Загора и Плевен  ще се включат в празничния концерт. Това съобщиха на пресконференция създателите на клуб „Българско хоро“ Олга и Минко Мустакови. „На този концерт ние ще представим програма, която се е изграждала през години на развитието на клуба. Ще покажем  автентични хора от Северняшка област, защото най-вече ние трябва да съхраняваме фолклорни традиции на нашия район, там, където живеем и където са израснали нашите деца и да ги възпитаваме в същия дух. Разбира се в програмата сме включили и разработки на хора от други райони – Шопски и Средногорски.  Ще има и изненада за нашите гости“, обещаха Мустакови.

Те представиха идеята за създаването на формацията, изявите и постиженията, както и наградите си от национални и международни конкурси и фестивали.

„Идеята ни беше не да създаваме танцов състав, а клуб, където хората ще се срещат, разговарят и да играят известните хора. Разбрахме, че участниците искат да се занимават сериозно с танци и така започнахме истинските репетиции. Предлагахме им непознати за тях български хора, стана им интересно и продължавахме напред. След  година клубът вече беше готов, участвахме в първия за нас фестивал, където спечелихме  престижна награда и продължихме напред“, разказа Олга Мустакова и отправи покана към плевенчани и гости на града да дойдат на празничния концерт на клуб „Българско хоро“. За първи път ще бъдат изнесени и представени на обществеността награди и отличия, спечелени за тези 10 години.

Представлението е безплатно за всички и ще бъде показано на 7юли  от 18 часа на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“.