Новини

Хор „Звъника“ се завърна от турне в чужбина

Смесен хор „Звъника“ при Центъра за работа с деца се завърна от турне в Германия и Унгария. Диригентът Ваня Делийска и децата се срещнаха с журналисти и разказаха за участието  в чужбина  и топлото посрещане на публиката.

Началото на изявите започват с концерт в Българския културен институт в Будапеща. Зрителите са очаровани от изпълнението на плевенските певци. Турнето продължава в Германия, където „Звъника“ е специален гост на Националния музикален фестивал в град Вайден, Област Оберфалц. В събитието участват повече от 90 хорови формации от Германия. По традиция организатоите канят гости от различни националности. Плевенският хор участва за 9-ти път  в този фестивал, обясни диригентът и ръководител Ваня Делийска. Специално за турнето тя организира кастинг и подбира най-добре представилите се деца от колектва. Програмата е разнообразна с интернационални песни, подготвени са общо16 заглавия.  Особено място заемат българските песни и църковнославянските песнопения. „Звъника“ се представя с пет концерта, в град Вайден и околните селища, като три от изявите са в катедрали. Представянето  на плевенските таланти  навсякъде е посрещано с бурни аплодисменти. „На места публиката се изправяше на крака и ни връщаха на бис да изпълним дадено произведение“, споделиха по-големите от групата -Габриела и Мартин.

Това турне ще остави прекрасни спомени за всички участници от хор „Звъника“. Изминалата творческа година беше наситена с концерти и изяви, а сега с  децата заслужено отиваме  на море, каза още Ваня Делийска.

Силен ще бъде и новият творчески сецон, предстои  отбелязването на  35 години от създаването на хор „“Звъника“ и участието в престижен международен фестивал в Белгия.

Срещата ни с таналтивите певци от „Звъника“ завърши с музикално изпълнение.

Валя Козовска