Новини

140 години от епичните боеве на Шипка оживяха на историческия връх

Във връзка със 140 годишнината от епичните събития на връх Шипка на 26 август 2017 г. над 200 членове на Национално дружество „Традиция“ представиха пред публика на върха историческа възстановка, посветена на героичната битка състояла се през 1877 г. и предопределила изхода на Руско-турската война от 1877-1878 г. Инициативата се организира и реализира от Национално дружество „Традиция“, като във възстановката участват членове от регионалните клонове на дружеството от цялата страна.

   Група от 7 души – плевенчани, членове на Регионалния клуб в Плевен бе на върха на атаките, отбиващи неприятелския огън. 140 години по-късно Дружество „Традиция“ припомни как е извоювана свободата ни.

Историческата възстановка уважи президента на Република България Румен Радев, на който беше връчена гравирана офицерска сабя от председателя на Национално дружество „Традиция“ – полковник Станчо Джумалиев.

 

 

 

   „Преди 140 години на това място се реши изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Шипка е свято място, което ни обединява като народ“, каза държавният глава Румен Радев по време на тържественото отбелязване на годишнината.