Новини

Ценно дарение за Плевенския архив в Деня на архивите

„Държавен архив“ – Плевен, получи ново дарение на професионалния си празник – 10 октомври. Нови снимки и документи на своя прадядо Георги Ганов дари Юлия Попова, доскорошна библиотекарка в Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Те бяха показани в изложба заедно с част от предишното дарение, направено през 1995 година от Никола Попов, внук на един от най-бележитите плевенски учители.
Георги Ганов Димитров е роден през 1867 година и десет години по-късно – през лятото на 1877 година, в двора на къщата му (сега празен парцел на улица „Бяло море“) влязъл наперен турчин, командирован от Видин да сприра напредъка на руските войски. Видният военачалник си поръчал кожух при бащата на малкия Георги – уста Гано, явно бил достатъчно прозорлив да предвиди, че ще кара зимата в Плевен. Докато чакал майстора да изнесе поръчката му мющерията видял хлапето да си играе и го питал учи ли, добре ли върви даскалото и когато получил утвърдителни отговори, го погалил по главата и му пожелал, като порасне да иде да даскалува. Очевидно Осман паша проявил още една прозорливост, защото Георги Ганов прекарва в училищата „Мария Луиза“ и „Единство“ (което съществува и до ден днешен на 200 метра от дома му) 43 години като начален учител.

В изложбата на „Държавен архив“-Плевен, са показани поздравителни картички от министрите Димитър Върбенов и Георги Петров по случай тридесетгодишния юбилей на Ганов като учител. Показана е и царската грамотата, с която по същия повод е награден с кавалерски кръст за граждански заслуги на 21 май 1921 година. За съжаления съдбата на самия медал е неизвестна.

Измежду новите постъпления във фонда на Георги Ганов в архива специалистите определят една снимка като особено ценна и която най-вероятно ще поеме към Централата в София. Тя показва ученичките от педагогическия курс в Шумен 1887-88 година и техните учители – Вела и Димитър Благоеви. Между курсистките е и бъдещата съпруга на Георги Ганов. Друга снимка пък е почти папарашка. Изпраща я от София сина на Георги през 1931 година; на нея е сниман със съпругата си и малкото им дете, пръв дарител на дядовата документация, а в близост си говорят двама князе – влашкият Кантакузин и българският Кирил. Също ново постъпление е и снимка на Ганов с ученици от „Единство“, на която се виждат богато стъкмените му ученички и между тях босоног дрипав хлапак… Както днес бихме казали – голтак без смартфон, но и той за знание жаден.

Свилен Димитров