Новини

Веско Ешкенази свири годишните времена от Вивалди и Пиацола

Известният български цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази ще гостува на Плевенска филхармония. В един концерт той ще представи музикалните цикли „Четирите годишни времена“, написани от забележителните композитори Антонио Вивалди и Астор Пиацола.  Произведенията на двамата автори, ярки представители на различни музикални култури, дават две различни версии на една и съща тема. „Музика, написана в началото на 18 век в Италия – изящна и поетична, която ни разказва за природата, и музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на 20 век в Аржентина. Двете творби се допълват великолепно и „всеки слушател ще остане вдъхновен след този концерт”, споделя Веско Ешкенази.

Концертът ще се състои на 20 септември от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“. С тази изява Плевенска филхармония открива официално новия творечески сезон.

На 24 септември от 19 часа в зала „България“ ще бъде  софийският гастрол на нашите музиканти, съобщават от филхармонията.

Веско Ешкенази е един от най-успешните български цигулари. Над 30 години той се изявява като солист, камерен музикант и концертмайстор, изнася концерти под диригентството на Юри Башмет, Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Курт Мазур, Сейджи Озава, Мстислав Ростропович и др. През декември 1997 г. Веско Пантелеев-Ешкенази дебютира като солист на елитния Концертгебау оркестър Амстердам, а от сезон 1999/2000-та става негов концертмайстор. От лятото на 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) oт 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Холандия.

Веско Ешкенази  е лауреат на международните конкурси в Пекин, „Виенявски” (Полша) и „Карл Флеш” (Лондон), а през 2010 г. става „Музикант на годината” на България.

Валя Козовска