Новини

Тежкото лято утежни белодробните заболявания

Националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“ преминава и през Плевен. Утре в Клиниката по пневмология и фтизиатрия на университетската болница „Д-р Георги Странски“ ще се проведат безплатни изследвания на белите дробове с цел ранна превенция на хроничните белодробни заболявания. Днес ангажираните с кампанията, подпомогнати от Община Плевен, представиха пред местните медии моментната ситуация. Причината за кампанията е, че обществото все още не е достатъчно добре запознато с тези заболявания и особено с хроничната обструктивна белодробна болест, която е на трето място по смъртност, заяви Дияна Хаджиянкова, председател на Асоциацията на българите, болни от астма.

В Плевенска област от началото на година са диспансеризирани 1442 възрастни пациенти с ХОББ. През болниците са преминали и 1815 болни от астма пациенти над 18-годишна възраст. Хоспитализираните деца са 779. Около 4 000 болни от астма и около 3800 с  ХОББ от началото на годината са получили безплатно или частично платено лечение по здравна каса, обяви директорът на Регионалната здравно-осигурителна каса доц. д-р Пенка Стефанова. На пациентите, диагностицирани с ХОББ или астма, се полагат напълно или частично реимбурсирани лекарствени продукти, включени в позитивния лекарствен списък, допълни тя. За разлика от редица други региони Плевенска област не страда от липса на пулмолози и алерголози, специалности като цяло дефицитни в страната, затова и РЗОК-Плевен, е сключила необходимия брой договори с тези специалисти. Те обслужват не само местното население, но и пациенти от други области. В последно време средствата, които Здравната каса в Плевен плаща за лица от други области, е 40 процента от общия ни разход, каза още доц. Стефанова.

Тежкото лято с високи температури, висока влажност и честа смяна на атмосферното налягане пък е увеличило броят на хоспитализираните болни, съобщи началникът на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на университетската болница „Доктор Георги Странски“ – Плевен доц. д-р Явор Иванов. По принцип пикът е през пролетта и към края на май броят на обострените случаи намалява. Според него около 11 процента от възрастното население на областта страда от белодробни заболявания, но данните са отпреди седем-осем години.

Утре Клиниката по пневмология и фтизиатрия ще прави безплатни изследвания на белите дробове от 10 до 14 часа Адресът на клиниката е ул. Владимир Вазов“ № 91. Телефонът за предварително записване е 064 886 743.

Свилен Димитров