Новини

Отмениха бедственото положение на територията на област Плевен

Заместник – областният управител на Плевен  Татяна Божинова, която е председател на областната епизоотична комисия обяви днес в зала „Плевен” решението на областния управител Мирослав Петров да бъде отменено бедственото положение по отношение на Африканската чума по свинете.

Няма регистрирани нови огнища – това е основният довод за взетото решение. На поредното заседание на областната епизоотична комисия д-р Иван Йорданов – директор на плевенската дирекция на Агенцията по безопасност на храните информира присъстващите, че има само едно ново огнище на заболяването – в гр.Искър.

Там са евтаназирани общо 28 домашни прасета и е била извършена дезинфекция. „Осъм комерс” АД – с.Дисевица и ЕТ”Габи – 73” – с.Малчика са двете големи индустриални свинеферми, около които е определена 20-километрова зона, в която във всичките  64 селища броят на прасетата трябва да бъде сведен до нула – каза д-р Йорданов и добави, че епизоотичната комисия задължава кметовете на населените места в срок до 5 август 2019 г. да изготвят актуални списъци на стопаните, отглеждащи свине и да бъдат приложени мерките, записани в заповедта на областния управител.

Идеята е стопаните сами да решат проблема, да заколят животните и да ги консервират, защото в противен случай ще се наложи ние да ги евтаназираме и да ги загробим – категоричен е д-р Йорданов. Въпреки, че към момента се отчита едно забавяне на разпространението на Африканската чума по свинете, опасността от него не е преминала – каза още директорът на Дирекцията към Българската агенция по безопасност на храните – Плевен.

Николай Стоев