Новини

Информационна среща събра различни специалисти и пациенти в зала „Плевен“

Съвместната инициатива на д-р Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата” и на Даниела Илиева – председател на сдружение „Диабет”-Плевен събра днес представители на общинското и областно ръководство, на държавни институции и на неправителствени организации, кметове, председатели на Общински съвети, директори на детски градини и училища, учители по физическо възпитание, треньори и президенти на спортни клубове на информационна среща под надслов „Запознай се с диабета“.

Проявата е под патронажа на Председателя на Общинския съвет – Плевен Мартин Митев, който при откриването на форума подчерта, че е много важно в борбата и справянето с коварната болест да се включат всички – като се започне от инициативите на неправителствените организации и се стигне до държавните и правителствени институции, които могат да помогнат за справянето с проблемите при болестта диабет. Не случайно в зала „Плевен” присъстваха  Гълъб Донев – секретар  на президента по социални политики и здравеопазване, Асен Марков – главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Александър Славков – президент на федерацията по шотокан карате до, д-р Росица Стойчева от Центъра за алтернативна терапия при диабета – Варна, д-р Чайка Петрова – началник на клиниката по ендокринология в Плевен.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански каза в залата, че един проблем може да се гледа от различни страни и когато има информираност за него, той се приема без излишен драматизъм. Фактът, че толкова много представители на различни институции са в залата говори за това, че на справянето с болестта се гледа сериозно. Всички имат деца, внуци, близки и на никого не е безразлично дали някой от тях има такъв проблем и как се решава. Така, че сме длъжни да направим това, което зависи от нас – добави още Георг Спартански.

В зала „Плевен” се дискутира по различни теми, сред които „Какво е диабет тип 1“, „Диабет и необходимостта да спортуваш“, „Диабет – контрол и качество на живот“; „Детски и младежки диабет( психо-социални параметри)“, „Диабетът и проблемите на родителите на деца с диабет“, „Променящ се диабет – информираност“, „Първи стъпки в превенцията на Диабета“, „Препоръки към спортуващите активно“ и „Спортни постижения на хора с диабет тип 1“.

Николай Стоев