Новини

Днес се открива шестото издание на Джаз фестивала в Плевен

От 8 до 11 септември за шести път в Плевен ще се проведе AUTUMN JAZZ FEST – PLEVEN, организиран и финансиран от Община Плевен. В четири поредни вечери в парка на Регионалния исторически музей ще се представят  утвърдени знакови музиканти и млади таланти, групи в българския и европейски джаз, изпълняващи различни направления в джаза – смуут джаз, фюжън, ню фънк и ню джаз, соул, аренби. AUTUMN JAZZ FEST – PLEVEN е едно от най-значимите ежегодни културни събития в града ни, част от Културния календар на Община Плевен.

Фестивала ще открият гостите от Сърбия – FISH IN OIL – известни музиканти, боравещи изкусно с музикалното наследство на Балканите, смесвайки го с новаторските си идеи и недостижими изпълнителски качества, както  и едни от най-интересните и обичани млади  български музиканти TROMBOBBY, СИМО И ЕДИНСТВЕНИТЕ ИМ ПРИЯТЕЛИ – Евден Димитров – бас, Радо Казасов  – барабани, и Петър Йотов – китара. Всички те са участвали в значими фестивали в България, както и в много престижни музикални форуми в чужбина, където техният атрактивен начин на представяне винаги е предизвиквал интереса и овациите на публиката.

Във втората фестивална вечер за първи път ще участва БИГ БЕНД ПЛЕВЕН с диригент Пламен Марков,  силното плевенско присъствие допълва  с изпълненията си Татяна Трифонова, завършила плевенското музикално училище, но живееща от доста години в Мароко, а след тях е концертът на КВАРТЕТ ВЛАДИГЕРОВИ – вълнуващи, невероятно талантливи и атрактивни музиканти. Заедно с известните наследници на фамилия Владигерови – Константин и Александър Владигерови, ще гостуват и Васил Хаджигрудев и Стоян Янкулов – Стунджи.

В третата фестивална вечер ще чуем Пиеро Епифания квинтет. Групата  ще представи едно ритмично пътешествие, започващо от стилове като реге, преминавайки през афро-перуански ритми, стигайки до етиопския джаз, смесвайки латиноамерикански и африкански поджанрове с джаз и фолклорни елементи.  Ще гостуват и изтъкнатите музиканти от АНТОНИ ДОНЧЕВ ТРИО 3 UP: Антони Дончев – пиано, Росен Захариев – Роко – корнет, флюгелхорн, ударни, и Павел Терзийски – глас и  електроника. Те са известни със своята художествена и артистична безкомпромисност и със собствен стил в импровизационната музика и джаза.

В заключителната вечер на фестивала на 11 септември, неделя, почитателите на джаза ще чуят от 20.00 ч. представянето на албума „Соната 57” от творби на световноизвестния и обичан музикант Милчо Левиев. Над 40 музиканти от България и чужбина завършват албума като поклон пред таланта на Милчо Левиев. В представянето на албума на плевенска сцена ще се изявят Вики Алмазиду- вокал, Антони Дончев – пиано и бенд лидер, Васил Хаджигрудев – бас, Димитър Семов – барабани, Тодор Бакърджиев – тромпет.  Гост – Теодосий Спасов – кавал.

Фестивалът ще завърши с един нов проект на Христо Йоцов и Михаил Йосифов със заглавие „Йо-йо бенд”. Идеята е на формация, в която те са титуляри и автори на музиката, да гостуват различни музиканти –  както утвърдени имена, така и млади изпълнители, които тепърва ще се доказват на професионалната сцена. В този проект ще участват Михаил Йосифов – тромпет, Арнау Гарофе Фарас – саксофон, Стийв Хамилтън – пиано, и Христо Йоцов – барабани.

Всяка вечер концертите ще бъдат с начален час 20 и 21 ч., входът е свободен.