Новини

Руснаци показаха любовта си към България с песента „Моя страна“

Обикновено казваме, че птиците долитат в България през пролетта, за да оповестят идването на най-хубавия сезон на годината. Но този път нашите гости долетяха през август, за да сложат началото на българо-руската пролет. Това радостно събитие започна след поканата от Международната организация за детско-юношески туризъм и краеведство – клон България и с гостоприемното домакинство на кметство Горни Дъбник.

Единадесет души, половината от които – подрастващи членове на клуб „Буревестник“ в Красноселския район на Санкт-Петербург, долетяха в Бургас, а след това пристигнаха в парк „Лавров“, разпънаха своите палатки и запретнаха ръкави. Можете да се убедите сами какви чудеса направиха руските ентусиасти при 35-градусова жега, без вода, без храна и в оскъдни условия за живеене.

По думите на Николина Горанова – кмет на Горни Дъбник, те са работили съвестно, без да се оплакват, без да изразяват претенции за нещо.

Последната вечер, по време на концерта, който организираха самите руснаци с помощта на кметство Горни Дъбник, всички ръкопляскаха, аплодираха страхотното изпълнение на руските момичета, които от душа и сърце изпяха песента „Моя страна, моя Българи!“, слушаха прочувствените стихове на малката рецитаторка, която ни върна към героизма на опълченците на в.Шипка и в годината на баташкото клане, но никой не се запита как тези руски граждани, прелетели повече от 2000 км. са живели тези седем дена в парка, защото е лесно да се каже „Здравстуйте, братушки!“, да се бием в гърдите колко са ни мили и близки руснаците, но попитайте кой от тях се досети да им донесе поне една кола или пък един хляб.

Защото единадесетте руски ентусиасти нямаха нито баня, нито транспорт да разгледат забележителностите на Плевенския край, нито пък някой се досети, че те трябва да имат елементарни човешки условия за пребиваване. Като каза, че и догодина ще ги чака, благодари им от сърце за труда и усилията да почистят паметниците и алеите в парка, кметицата Николинка Горанова заяви категорично, че през следващата година ще се подготвят да ги посрещнат по друг начин и ще им осигурят други условия за престой.

Не на последно място е и коментарът на Игор Кузмин – старши водач на групата младежи от клуб „Буревестник“, който сподели, че едва са събрали пари за самолетни билети. Каза, че му се иска още веднъж да дойде в България, но не само в парк „Лавров“. В България, по думите му, има много места, на които са се сражавали и са загинали руски воини. Игор Кузмин подчерта, че децата, с които е пристигнал, са в неравностойно положение и е трудно да се осъществява проект, който изисква солидно финансиране.

Сега са им помогнали хора от организацията „Кавалери на ордена на Александър Невски“ с лични средства, които са им стигнали за самолетни билети. Така са успели да пристигнат в Горни Дъбник, но по думите му е необходимо държавата да отделя средства за такива патриотични дела, в които се включват младите хора. Оптимист е и се надява все пак някой да обърне внимание и да подпомогне дейността „Буревестник“.

Областното ръководство на Национално Движение Русофили – Плевен подпомогна с какво можа престоя на руските приятели в парк“Лавров“, но за следващото им пристигане организацията ще бъде направена по друг начин – категоричен е Пламен Александров – областен председател на Русофили – Плевен.

Николай Стоев